Lärarnas ord på vägen

Under de senaste två åren har ni gjort film, pratat om film, bråkat om film och levt film. Det har varit en ära att få lära känna er och ta del av all den kraft och kreativitet som ni tillför. Mest tacksamma är vi över alla idéer, alla övningar, alla filmer och alla samtal. Vi har utvecklats som lärare tillsammans med er och lärt oss av er. Ni har utvecklat linjen genom att vara underbart krävande men mest bara positivt engagerade. Ni har ställt upp för varandra och pushat varandra framåt. Ni har öppnat upp kring era arbetsprocesser och vidgat varandras blickar på film och tillvaron i stort. Ni har verkligen lyckats förverkliga folkhögskoletanken och skapat en miljö av gemensamt lärande där alla bidrar till kunskapsutvecklingen. Vi har tjatat om att fokusera på processen - och vi upplever att ni har lyssnat! Ni har tillåtit er själva att landa i processen, ta vara på den och låta den föra er framåt i ert filmskapande. 

Det är med stor sorg för oss själva men också stor glädje inför svensk films framtid vi nu släpper ut er utanför Fridhemsbubblan. Flyg högt!

Vi är så säkra på att med ert mod, engagemang, ambition och berättarglädje kommer ni bidra med nyskapande bilder fyllda av drömmar, motstånd, liv och glädje!

Kom ihåg att ta vara på varandra och de relationer ni byggt upp på skolan. De kommer ni ha glädje av!

Gustav Annerblom och Caroline Rossi

Filmlärare på Fridhems folkhögskola

CAROLINE ROSSI

GUSTAV ANNERBLOM

Information om filmlinjen på Fridhems folkhögskola

På Fridhems filmlinje får deltagarna under två år öva dig på att göra film. Vi vet att alla bär på unika erfarenheter. Hos oss ges möjlighet att utforska filmmediet utifrån sitt perspektiv i en levande dialog tillsammans med andra. Deltagarna arbetar framförallt praktiskt men även teoretiskt med filmens olika komponenter. 

Utbildningen är genremässigt bred och en bra förberedelse för mer specialiserade utbildningar på film- och tv-området. Genom olika projekt, får deltagarna lära sig grunderna i filmskapande och får jobba med allt ifrån regi och manus till foto, ljud, ljus, klippning, scenografi m.m. Utbildningens upplägg bygger på en växelverkan mellan spelfilm och dokumentärfilm. Vi tror att korsbefruktningen mellan dessa fält har en nyskapande potential. Vi har ett väl utvecklat samarbete med de andra kulturlinjerna på skolan och vi har även täta kontakter och samarbeten med filmbranschen i form av gästföreläsare, praktik och workshops.

Att studera film på Fridhem innebär att deltagarna ger sig själv två år att utvecklas som filmare. Alla filmlinjens deltagare bor på skolans internat vilket skapar en atmosfär där de lever och andas film tillsammans under veckans alla dagar. Tempot är högt och våra deltagare är motiverade och nyfikna på att lära sig mer. Vi är måna om att skapa en sammanhållen grupp där alla kan få plats. Det är högt i tak och vi anser inte att någon typ av uttryck är bättre eller sämre. Alla deltagare ska få möjlighet att hitta sitt sätt att uttrycka sig genom film.

Varje år antas ca 16 nya deltagare till utbildningen och vi strävar efter att skapa en grupp med olika bakgrunder och erfarenheter. Vi välkomnar en grupp där flera olika perspektiv och även motstridiga uppfattningar kan samexistera. Filmlinjens deltagare ska utvecklas tillsammans.